on 23 maj 2010


Ciasto:
200 g miękkiego masła
0,5 szkl cukru
2 jajka
185 g mąki
0,5 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g proszku budyniowego waniliowego
400 g rabarbaru
brązowy cukier do posypania
Budyń:
2 płaskie łyżki proszku budyniowego
2 łyżki cukru
250 ml mleka
1 łyżka masła
2 łyżki ekstraktu waniliowego


Budyń zrobić jak zwykle, po zdjęciu z palnika dodać masło i ekstrakt, wymieszać, przykryć folią i odstawić do wystudzenia. Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Masło zmiksować na puszystą masę, dodać cukier, jajka po jednym, dodawać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy cały czas miksując. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Połowę ciasta przelać do formy 20x35 cm, na nie łyżką wyłożyć równo budyń, następnie przykryć resztą ciasta i wyrównać tak aby nigdzie nie wychodził budyń. Na wierzchu ułożyć rabarbar i posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 170°C przez 1 godzinę i 15 minut.