on 1 sie 2010



Ciasto:
3 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
0,5 szkl. cukru
90g masy marcepanowej
225g zimnego masła
1 duże jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
aromat
Nadzienie:
60g masła
0,5 szkl. brązowego cukru

1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1,5-2kg jabłek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki amaretto
Kruszonka:
60g zimnego masła
0,5 szkl. cukru
0,5 szkl. mąki
0,5 szkl. płatków migdałowych
Dodatkowo bułka tarta

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z amaretto,pozostałe składniki nadzienia roztopić w garnku.
Dodać obrane i pokrojone w małą kostkę jabłka. Dusić około 20 min aż jabłka zmiękną, mieszać żeby się nie przypaliły. Wlać rozrobione amaretto, chwilę jeszcze pogotować.
Masło,cukier migdały i mąkę połączyć, kruszonka ma mieć postać grubych okruchów.
Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę.
2/3 ciasta wylepić na dno i boki tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem o średnicy 26cm.
Ciasto na dnie posypać bułką tartą. Wyłożyć jabłka a na nie kruszonkę. Resztę ciasta rozwałkować, przykryć dokładnie ciasto od góry, zlepić boki. Piec około 50 min. w temp. 180
°C