on 22 sie 2010


masa serowa:

1kg sera śmietankowego

1 szkl. cukru
3 łyżki mąki pszennej
5 jajek
0,5 szkl. śmietany kremówki
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 cukier waniliowy
mus jagodowy:
300g jagód (świeże lub mrożone)
80g cukru
wierzch:
250g kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
okrągłe biszkopty na spód

Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej.
Jagody zmiksować, przetrzeć przez sitko, dodać cukier, gotować na małym ogniu
aż bardzo zgęstnieje, około 30 min.
Ser, cukier i mąkę miksować na średnich obrotach do gładkości, dodawać po jednym jajku.
Następnie dodać kremówkę i wanilię.Miksować krótko tylko do połączenia się składników.
Na biszkopty ułożone w formie o średnicy 26 cm,
wylać masę serową na wierzchu rozprowadzić mus jagodowy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170
°C przez 15 min następnie obniżyć temperaturę do 150°C i piec przez 1 i 1/2h (do czasu aż masa serowa się zetnie).
Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem.
Piec jeszcze przez około 20 min.
Po ostygnięciu sernik schłodzić w lodówce.