on 30 gru 2010


150 g masła
70 g cukru pudru
230 g mąki
żółtko z 1 jajka
około 75 g orzechów włoskich
około 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta soli
aromat pomarańczowy

Orzechy włoskie i osobno skórkę pomarańczową drobno posiekać. Resztę składników zmiksować lub wyrobić ręcznie, dodać bakalie i wymieszać. Gotowe ciasto zawinąć folię i odstawić do lodówki na
30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując mąką aby się nie przyklejało. Wycinane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka prawie nie rosną więc można je układać blisko siebie. Piec w temperaturze 200° C przez 10-14 minut, do zarumienienia. Upieczone i wystudzone na kratce ciasteczka, przełożone do szczelnego pojemnika mogą być przechowywane przez dłuższy czas.