on 28 gru 2010


4 duże pomarańcze
2 szkl. cukru
1,5 szkl. wody
200g gorzkiej czekolady

Pomarańcze sparzyć i dokładnie wyszorować, potem obrać delikatnie ze skóry. Następnie pokroić w paseczki o grubości około 5 mm i odkroić trochę białego albedo tak aby powstały gładkie słupki. Całość zalać wrzątkiem i gotować przez około 30 minut. Po tym czasie odcedzić na sitku. W garnuszku połączyć cukier i wodę, podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wrzucić paseczki i gotować prze około 45 minut do momentu aż skórka zacznie się robić przezroczysta, znowu przecedzić a potem ułożyć na kratce do wyschnięcia najlepiej na całą noc. Pozostały syrop można zlać do słoiczka i używać jako aromatyczny słodzik do herbaty. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, paluszki nabijać na patyczek do szaszłyków i dokładnie maczać w czekoladzie a następnie odkładać na folię aluminiową, po zastygnięciu przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce.