on 18 sty 2011


0,5 szkl. płatków owsianych
1,5 szkl. wiórków kokosowych
0,5 szkl. cukru pudru
100g mąki
100g masła
1 łyżka golden syrup'u
1  łyżeczka proszku do pieczenia

Masło i golden syrup (można zastąpić syropem klonowym) umieścić w garnuszku, podgrzewać do czasu roztopienia się masła. Suche składniki wsypać do większego naczynia i lekko wymieszać. Sodę wymieszać w kubeczku z 2 łyżkami wrzącej wody następnie połączyć z masłem i odstawić. Dodać masło z syropem i sodą, wszystko wymieszać, jeżeli ciasto będzie zbyt sypkie dodawać po łyżeczce golden syrupu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Z gotowej masy robić kuleczki o średnicy około 3 cm układać w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Ciasteczka włożyć do piekarnika przykryte folią gdyż bardzo szybko łapią kolor. Piec w temperaturze 180°C przez 10 minut. Ściągać z blachy dopiero jak przestygną i trochę stwardnieją.