on 28 gru 2010


Ciasto:
150g zimnego masła
30g mielonych migdałów
225g mąki
120g cukru
1 jajko 
szczypta soli
Nadzienie:
400g masy makowej
1/2 szkl. mielonych migdałów
1 jajko
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
1/2 szkl. rodzynek
1/2 szkl. suszonej żurawiny
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować lub zagnieść ręką na jednolitą masę. Z gotowego ciasta uformować kulę, włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Składniki na nadzienie przełożyć do miski i wymieszać łyżką. Można zmniejszyć ilość bakalii lub dodać inne które się lubi. Foremki o średnicy 7 cm wysmarować lekko tłuszczem. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką aby się za bardzo nie przykleiło. Wycinać kółka o średnicy 8 cm i wykładać nimi foremki a następnie wypełnić nadzieniem, wychodzi około jedna łyżka na babeczkę. Z pozostałego ciasta wycinać wyciąć gwiazdki i położyć je na wierzchu każdej babeczki. Piec przez 40 minut w 175°C. Po upieczeniu jeszcze lekko ciepłe bardzo delikatnie wyciągać z foremek. Dla dekoracji posypać cukrem pudrem lubi polać lukrem. Z podanej ilości składników wychodzi 20 sztuk babeczek.