on 28 gru 2010


Spód:
225g ciastek digestive
80g masła
aromat migdałowy
Masa serowa:
1kg sera półtłustego zmielonego 2-krotnie
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
5 jajek
około 100 ml Amaretto
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropel aromatu migdałowego
100g podprażonych płatków migdałowych
dodatkowo około 200 g płatków migdałowych do dekoracji

Ciastka digestive pokruszyć i zmieszać z roztopionym masłem, dodać kilka kropel aromatu migdałowego. Całość przełożyć do okrągłej formy o średnicy minimum 24 cm i równo wcisnąć w w dno. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni. Ser zmiksować na gładką masę, dodać mleko skondensowane i pojedynczo jajka a następnie resztę składników, dokładnie zmiksować. Na końcu wsypać prażone migdały i wymieszać. Gotową masę przelać do tortownicy i całość posypać płatkami migdałowymi (nieprażonymi). Piec przez 1 h i 15 min w temperaturze 175 °. Wystudzony schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień.