on 28 gru 2010
150 g melasy lub golden syrupu
110g masła
100g cukru pudru
375g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko

Melasę masło i cukier podgrzewać w rondelku, mieszać żeby się nie przypaliło, gdy składniki się już rozpuszczą odstawić do przestygnięcia. Sypkie składniki przesiać do miski, połączyć z przestudzoną mieszanką, dodać jajko i zagnieść ręcznie lub zmiksować. Gotowe ciasto uformować w kulę, włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 2-3 milimetry, podsypywać żeby się nie przykleiło i wycinać dowolne kształty. Piec w temperaturze 175 °C przez 10 minut. Jeżeli pierniczki mają wisieć na choince należy zrobić w nich dziurki jeszcze przed pieczeniem. Najlepiej smakują po około dwóch tygodniach od upieczenia. Przechowywane w szczelnym pojemniku wytrzymają bardzo długo. 


źródło: mojewypieki.blox.pl