on 12 cze 2011


1 szkl. mąki pszennej (minus 1,5 łyżki)
100 g masła
1/4 szkl. cukru pudru
1 żółtko
3 łyżki marmolady różanej
lukier:
1 szkl. cukru pudru
czerwony barwnik spożywczy
3 łyżki wrzątku

Masło powinno być lekko chłodne, mąkę, kakao i cukier puder przesiać. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na stolnicy, następnie zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciastem wylepić około 20-25 sztuk malutkich foremek, lekko wysmarowanych tłuszczem. Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C. Przestudzone babeczki wypełnić na płasko marmoladą z róży, lub tartą różą.
Cukier puder rozrobić z wrzątkiem, odjąć dwie łyżki lukru do osobnego kubeczka, do reszty dodać odrobinę barwnika (w z zależności jak bardzo intensywny kolor chce się uzyskać), jeżeli po dodaniu barwnika lukier będzie za rzadki można dodać jeszcze odrobinę cukru pudru. Na babeczkach zrobić duży kleks z kolorowego lukru, gdy zastygnie zrobić jeszcze mniejszy biały i znów odczekać aż stwardnieje.