on 15 sty 2012

1 szkl miodu
0,5 szkl cukru
100 g masła
75 g smalcu
1-1,5 torebki przyprawy do piernika *
0,5  łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru
3/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 szkl mąki pszennej
3/4 szkl mąki żytniej
1/4 szkl śmietany 18%
50 g suszonej żurawiny
50 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
50 g płatków migdałowych
dodatkowo:
1 białko

Smalec, masło, cukier, miód i przyprawy umieścić w rondelku i zagotować, składniki mają być dokładnie roztopione a cukier rozpuszczony. Odstawić do przestygnięcia, na około 30 minut. Mąkę pszenną, żytnią wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, połączyć z przestudzoną masą a następnie dodać jajka, i śmietanę, zmiksować na gładko. Dodać posiekane orzechy włoskie, rodzynki, żurawinę i płatki migdałowe, znowu zmiksować.
Ciasto przykryć i odstawić do lodówki na minimum całą noc aby stwardniało. Po tym czasie ciasto porcjami wałkować na grubość 5 mm podsypując mąką. Wycięte serca układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach (około 1,5-2 cm), smarować lekko roztrzepanym białkiem.
Pierniki piec przez 12 minut w temperaturze 190°C. Upieczone serduszka wystudzić a potem przechowywać w szczelnym pojemniku, nawet przez długi czas. Przed podaniem można je polukrować lub polać polewą czekoladową.

* najlepiej użyć przyprawy dobrej jakości, im więcej da się przyprawy tym bardziej będzie ona wyczuwalna, ja dałam 1,5 opakowania i pierniczki były lekko pikantne co nie znaczy że nie dobre :)



źródło: mojewypieki.blox.pl