on 14 lut 2012

krem kawowy:
250 ml śmietanki kremówki
2/3 szkl. cukru pudru
500 g serka mascarpone
6 łyżek zaparzonej mocnej kawy
1 torebka proszku śmietan-fix*
dodatkowo:
polewa czekoladowa
1 opakowanie ciastek czekoladowych**

Blaty czekoladowe zrobiłam według tego przepisu.

Składniki na krem dobrze schłodzić przed przygotowaniem. Kremówkę ubić na sztywno
z cukrem pudrem i proszkiem śmietan-fix. Połączyć z serkiem mascarpone mieszając delikatnie łyżką lub krótko mikserem na najniższych obrotach, następnie wlać ostudzoną kawę, krótko wymieszać. Blaty przełożyć kremem i dowolnie udekorować tort.

Uwagi:
Do obłożenia boków i wierzchu tortu kremem kawowym należy zwiększyć ilość składników przynajmniej o połowę.
U mnie boki i wierzch są obłożone masą waniliową zrobioną według przepisu podanego w linku powyżej.
Początkowo miałam przykryć tort masą cukrową dlatego z zewnątrz obłożyłam go kremem bez dodatku bitej śmietany, niestety coś mi nie wyszło i byłam zmuszona zmienić koncepcję.
Na torcie rozsmarowałam polewę czekoladową, wierzch posypałam pokruszonymi ciastkami czekoladowymi, figurki i napis zrobione są z masy cukrowej.


*śmietan-fix nie jest konieczny, dodaję go na wszelki wypadek gdy przykrywam tort masą cukrową.
** dowolne suche ciastka czekoladowe bez kremu