krem kawowy:
250 ml śmietanki kremówki
2/3 szkl. cukru pudru
500 g serka mascarpone
6 łyżek zaparzonej mocnej kawy
1 torebka proszku śmietan-fix*
dodatkowo:
polewa czekoladowa
1 opakowanie ciastek czekoladowych**
Blaty czekoladowe zrobiłam według tego przepisu.
Składniki na krem dobrze schłodzić przed przygotowaniem. Kremówkę ubić na sztywno
z cukrem pudrem i proszkiem śmietan-fix. Połączyć z serkiem mascarpone mieszając delikatnie łyżką lub krótko mikserem na najniższych obrotach, następnie wlać ostudzoną kawę, krótko wymieszać. Blaty przełożyć kremem i dowolnie udekorować tort.
Uwagi:
Do obłożenia boków i wierzchu tortu kremem kawowym należy zwiększyć ilość składników przynajmniej o połowę.
U mnie boki i wierzch są obłożone masą waniliową zrobioną według przepisu podanego w linku powyżej.
250 ml śmietanki kremówki
2/3 szkl. cukru pudru
500 g serka mascarpone
6 łyżek zaparzonej mocnej kawy
1 torebka proszku śmietan-fix*
dodatkowo:
polewa czekoladowa
1 opakowanie ciastek czekoladowych**
Blaty czekoladowe zrobiłam według tego przepisu.
Składniki na krem dobrze schłodzić przed przygotowaniem. Kremówkę ubić na sztywno
z cukrem pudrem i proszkiem śmietan-fix. Połączyć z serkiem mascarpone mieszając delikatnie łyżką lub krótko mikserem na najniższych obrotach, następnie wlać ostudzoną kawę, krótko wymieszać. Blaty przełożyć kremem i dowolnie udekorować tort.
Uwagi:
Do obłożenia boków i wierzchu tortu kremem kawowym należy zwiększyć ilość składników przynajmniej o połowę.
U mnie boki i wierzch są obłożone masą waniliową zrobioną według przepisu podanego w linku powyżej.
Początkowo miałam przykryć tort masą cukrową dlatego z zewnątrz obłożyłam go kremem bez dodatku bitej śmietany, niestety coś mi nie wyszło i byłam zmuszona zmienić koncepcję.
Na torcie rozsmarowałam polewę czekoladową, wierzch posypałam pokruszonymi ciastkami czekoladowymi, figurki i napis zrobione są z masy cukrowej.
*śmietan-fix nie jest konieczny, dodaję go na wszelki wypadek gdy przykrywam tort masą cukrową.
** dowolne suche ciastka czekoladowe bez kremu
Na torcie rozsmarowałam polewę czekoladową, wierzch posypałam pokruszonymi ciastkami czekoladowymi, figurki i napis zrobione są z masy cukrowej.
*śmietan-fix nie jest konieczny, dodaję go na wszelki wypadek gdy przykrywam tort masą cukrową.
** dowolne suche ciastka czekoladowe bez kremu
3 komentarze:
Koparka też jadalna? super
"Kopara mi opadała"!!! ale extra torcik!!! i pyszny w smaku
pewnie że jadalna :)
Prześlij komentarz