on 26 gru 2012
4 duże jabłka
1 duża łyżka masła
4 łyżki miodu
1 łyżka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
5 łyżek płatków owsianych
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
4 łyżeczki brązowego cukru

Jabłka umyć i wysuszyć, odciąć wierzchy na 1/3 wysokości a następnie wydrążyć delikatnie gniazda nasienne. Przygotowane jabłuszka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i odstawić na bok. W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, cynamon, goździki, orzechy i płatki owsiane, podgrzewać prawie do zagotowania. Gotową masą napełnić wydrążone jabłka, posypać cukrem, przykryć odciętymi wierzchami a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 25 minut (w zależności od wielkości i rodzaju jabłek, piec aż będą miękkie a skórka zacznie się marszczyć). 
Najlepiej smakują na ciepło. Gotowe jabłka można dodatkowo polać podgrzanym miodem, podać z bitą śmietaną lub lodami. Do nadzienia można dodać również rodzynki lub żurawinę.


źródło: gazetka sklepu Kaufland